Tečaj za spašavanje iz divljih voda na rijeci Cetini
Tečaj za spašavanje iz divljih voda na rijeci CetiniOd 19. do 24. ožujka 2019. godine članovi Kanu kluba Končar Alba Zoe Gržin, Luka Obadić, Amir Aganović, Tomislav Hohnjec i Tomislav Crnković, pristupili su tečaju za spašavanje iz divljih voda prema metodi Rescue 3 WRT PRO. Tečaj se provodio na rijeci Cetini.
Tečaj su organizirali i proveli instruktori Hrvatske gorske službe spašavanja Rene Tonkli, Ivan Šafradin, Toni Poljak, Ante Kovačić i Romano Mužak, koji su pokazali visoku razinu znanja i sposobnosti.
Za vrijeme trajanja polaznici tečaja imali su priliku veslati u kanjonu na dionici kod Blata na Cetini i vježbati tehnike plivanja i prepoznavanja opasnosti na vodi kao što su sifoni, razne prirodne prepreke i cjedila.
Nakon dolaska na odredište i slijedećeg dana tečaja održala su se teoretska predavanja gdje su naučili osnovne principe spašavanja i prošli teme:
- osobna oprema,
- grupna oprema,
- standardi,
- filozofija spašavanja,
- zone spašavanja,
- komunikacija,
- pravila spašavanja,
- hidrologija,
- užad i sistemi s užadima.
U narednim danima tečaja na vodi, stekli su osnove iz:
- bacanja užeta (3 tehnike bacanja),
- "V", "Y" i vektorsko povlačenje,
- plivanje preko prepreka na vodi,
- sistemi za izvlačenje zaglavljenog plovila,
- sistemi za izvlačenje zaglavljenih osoba,
- dijagonalna prečnica i dr. 
Tečaj je bio vrlo zanimljiv i koristan, a radni dan završavao je svakodnevnom analizom odrađenog na vodi i stjecanjem novih teorijskih znanja.
Osim standardima propisanim predavanjima, instruktori su obogatili program iz svojih osobnih bogatih iskustava i odrađenih akcija spašavanja što je bilo vrlo životopisno, tako da su instruktori pokazali da je HGSS jedna od najboljih organizacija koja se bavi ovakvim oblikom spašavanja, prevencije i traganja.
Ovo je jedan od najboljih pokazatelja dugogodišnje suradnje HGSS-a i Kajakaškog saveza Zagreba i članica, tako da već postoje inicijalni dogovori oko nastavka edukacije.
Prvi trening i usavršavanje dogovoreno je za vrijeme trajanja kajakaških natjecanja na rijeci Kupi sredinom travnja.
Uz ekipu Kanu kluba Končar, tečaju su pristupili Marko Mikić (KKK Zagreb) i Filip Bolčević (KKK Matija Ljubek) i gosti iz Narodne Republike Kine.
I ovim putem zahvaljujemo se pročelniku HGSS-a g. Josipu Graniću i predsjedniku Komisije za vode g. Reneu Tonkliu na odlično organiziranom tečaju i što su od početka vjerovali u našu malu ali vrijednu ekipu kajakaša.